Můj příběh a proč dělám to, co dělám

Jsem nutriční specialista,

Jsem klinický biochemik a analytik buněčné  biologie a fyziologie lidské buňky.

 Jsem průvodcem a rádcem pro lidi na jejich nové cestě speciálního dietního režimu podle typu onemocnění, které je v životě potkalo.

Ať už je to eliminační HIT dieta: syndrom histaminové intolerance, nebo jaterní a žlučníková dieta, potravinové alergie a intolerance.

Učím lidi, jak porozumět svému tělu a pochopit, co se s jejich tělem děje.

Naučím je, co a jak dělat, aby v pohodě zvládli nový způsob stravování a životní styl se speciální dietou a pomohli tak svému tělu v procesu uzdravování. 

Ve výživové poradně Ahuta se specializuji na individuální dietní výživové plány
pro různé typy potravinových intolerancí a alergií, 
dietě při histaminovém intolerančním syndromu (HIT), 
jaterní dietě po mononukleóze, žloutence,
při vysokých jaterních testech, žlučníková dieta.
 
 
Ve své praxi nutričního poradce specialisty vycházím z bohatých znalostí získaných
při studiu fyziologie, molekulární buněčné biologie a biochemie lidské buňky
a dlouholeté praxe v nemocnici, v oblasti analýzy lidské krve a metabolismu
na oddělení klinické biochemie a imunologie a molekulární biologie.
Mám i osobní zkušenosti mámy, která má již 14 let domácnost pro alergiky.

Odborné vzdělání :  

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze,
Magisterké studium zakončené státní zkouškou.

Obor studia:

Klinická a experimentální biologie:  

Buněčná a molekulární fyziologie buňky

Klinická biochemie , Klinická imunologie, Molekulární biologie

 

Střední zdravotnická škola Alšovo nábřeží,Praha 1

Obor: zdravotní laborant - analytik pro nemocniční laboratorní segment

Studium zakončeno maturitní zkouškou

z odborných předmětů:

Chemie organická a anorganická,

Klinická biochemie,

Klinická hematologie,

Klinická mikrobiologie,

Klinická histologie.

 

Pracovala jsem pro farmaceutické společnosti věnující se

diagnostice v oblasti buněčné a molekulární biologie:

 

Abbot Laboratories

Beckman Coulter

Grifols

Sevapharma

 

Zahraniční stáže:  ve Španělsku - Barcelona a  v Anglii- v Londýně
v segmentu moderní nemocniční klinické diagnostiky v laboratorní praxi pro oblast molekulární biologie, klinické biochemie a imunologie, klinické hematologie. 
Téma stáží: moderní diagnostické metody pro biologický materiál  a automatizace a robotizace v diagnostice klinických analýz biologického materiálu v provozech nemocničního provozu. 

 

Členem FONS: česká společnost klinické biochemie.

 

Členem ČSAKI: česká společnost alergologie a klinické  imunologie.

 

Členem ČLS JEP: česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně.

 

Nadstavbové studium :

 

Dietolog a výživový poradce
osvědčení z  MAHRA s.r.o., akreditace MŠMT.

 

Sportovní a rekondiční masáž
osvědčení z REFIT, akreditace MŠMT

 

Aromaterapeutická a regenerační masáž
Aromaterapeutická škola Karel Hádek

 

The International Bodhidharma Chi – Kung Society

Cvičení čchi-kung, Stressmanagement a relaxační techniky
Sifu Yeshe Gyatso, JUDr. Pavel Simon

 

Meditační a relaxační techniky

Sifu Yeshe Gyatso
Chögyal Namkhai Norbu Rimpoche
Tenzin Wangyal Rimpoche
Ing. Petr Velechovský

Cchen Tchaj-ťi čchűan: Zhai Hua Wushu Institute
lektor Sifu Zhai Hua

 

Arteterapie a aktivní relaxační techniky

Modelování z polymerové homey Fimo, Premo, Kato

Háčkování a knitting loom

Decoupage

Kreslení mandal

 

 

 

 

 

Mgr.Blanka Prskavcová

Nutriční specialista

Klinický biochemik

a buněčný biolog

Proč se výživová poradna jmenuje AHUTA?
 V názvu poradny je schováno její poselství a specializace.
 
A- alergie
H- syndrom histaminové intolerance
U- unikátní dietní režimy
T- tipy a rady
A - aromaterapie

Poslání výživové poradny AHUTA

 
Ve své praxi nutričního specialisty vycházím z bohatých znalostí získaných při studiu fyziologie, molekulární biologie a biochemie lidské buňky a dlouholeté praxe v nemocnici, v oblasti analýzy lidské krve a metabolismu na oddělení klinické biochemie a imunologie a molekulární biologie. Vycházím i z mých osobních zkušeností mámy, která má již 14 let domácnost pro alergiky.
Sestavila jsem systém specializovaných dietních režimů pro různé typy potravinových intolerancí a alergií včetně diety pro histaminový intoleranční syndrom (HIT dieta), pro jaterní a žlučníkovou dietu.
 
Život alergika se může zdát na první pohled komplikovaný, ale když v tom najdete svůj nový životní styl, pochopíte, co a jak funguje, tak je pak váš každodenní den v pohodě a klidně můžete jet i na dovolenou do zahraničí.
Bez kopřivky, ekzémů, svědění kůže, dušnosti, oteklých a pálících očí a ucpaného nosu apod.
 
Učím klienty pochopit, co a jak funguje, když jsou alergici a pomáhám jim v okamžiku, kdy zjistí u lékáře,že oni sami nebo jejich malinké dítě trpí alergií a nevědí, co uvařit, v čem mají prát a uklízet, jakou kosmetiku mohou používat, aby se dítě celé neosypalo a nedrbalo od svědění.
 
Celý život jsem pracovala ve zdravotnictví s nemocnými lidmi, znám jejich trápení a dokáži je pochopit.
Ukázat  lidem cestu v okamžiku, kdy je život zkouší a objeví se nemoc, např. alergie nebo třeba mononukleóza, žloutenka, operace žlučníku, slepého střeva či jiný pooperační stav, který vyžaduje speciální dietní režim, aby se tělo mohlo úplně uzdravit bez komplikací. A takové specialní dietní jídelníčky sestavuji s klienty podle jejich individualního zdravotního stavu.
 
Učím ostatní, jak v pohodě zvládnout každodenní život a kvalitní přípravu jídla v nejrůznějších obdobích života, i když přijde zdravotní problém.
 
Věnuji se i celkovému poradenství pro zdravotní prevenci civilizačních nemocí způsobených nevhodnou stravou.
Zjistíte, že vaše výsledky v krvi po preventivní prohlídce nejsou optimální?
Pak je čas navštívit poradnu a vyladit váš jídelníček a stravovací návyky, pitný režim a váš životní styl , aby se tělo mohlo zregenerovat a vy jste se opět cítili lépe.